Ebeveynlerin çocuklarına bir kural ve beklentiyi öğretmesine sınır koyma denir. Sınır koyma bir süreçtir. Bir ailenin, bir toplumun bireyi ve kültürün bir parçası olmayı bu süreçte öğreniriz.
Sınır Nedir ve Neden Önemlidir?
Sınır aile içinde, en temel konularda yapılması gerekenlere dair konulan kurallardır. Her konuda sınırın olması zorlayıcıdır. Her konuda sınır koymak çocuğa baskı yapmak anlamına gelebilir.
Çocuklar için sınırlar “psikolojik” ve “gelişimsel” bir ihtiyaçtır.
Sınırın içinde sevgi, ilgi ve merhamet vardır. Sınır, çocuğu kuşatmayı içerdiğinden aile içi ilişkileri kuvvetlendirir.
Sınırlar güvenlik hissini artırır. Trafik kurallarının olmadığı bir hayat tahayyül edemeyiz. Kurallar bizi sınırlar ama güvenliğimiz için gereklidir. Çocuklar için de doğru sınırlar koymak onları rahatlatır ve güvende hissettirir.
Evde sınır gören çocuk toplumdaki kurallara daha rahat uyum sağlayabilir.
Sınır konulan çocuk sorumluluk almayı öğrenir.
Sınır koyma, çocuklar büyüyüp olgunlaştıkça yeniden düzenlenmesi gereken dinamik bir süreçtir. Çocukların daha fazla sorumluluk almaya hazır olduklarını gördükçe sınırlarımızı yeniden düzenleriz.
Sınırlar büyümenin ölçütüdür. Çocukların hazır olmadıkları şeyleri onlara göstermek açısından önemlidir.
“Hayır” kelimesini hiç duymayan çocuklar kaybetmeye tahammülsüz, kırılgan olabilir. Dozunda “hayır” çocuğu büyütür, geliştirir.
Çocuklar ne kadar ileri gidebileceklerini görmek için denemeler yapar. Girdikleri her ortamda sınırlarını keşfetmek, denemek isterler. Sınırlar çocukların hem kendilerini hem de yaşadıkları ortamı kavramalarını sağlar; onlara keşif ve öğrenme fırsatı sunar. Yeter ki tutarlı olalım. Çocukların sınırları zorlamaları öğrenmelerinin bir parçasıdır ve sınırları kavrayabilmeleri için bizim tutarlılığımıza ihtiyaçları vardır.